2017-01-25

270 pionia puutarhassa

Ann Arbonin pionipuutarhassa Michiganissa on huikeat 270 lajia pioneja. Kävin siellä viime kesänä, josta blogikirjoitus löytyy täältä: klik.

Niistä tunnelmista ja ihanuuksista siis tässä lisää kuvia. Hauska muuten miten kuvia katsellessa voi helposti palata siihen tunnelmaan, jonka kuvia ottaessa koki.

'Eileen Kelway'

Nappasin kuvan myös julisteesta, jossa on esitelty "yksinkertaiset", "vuokkomaiset" ja "pommi" pionit niiden ulkonäön mukaan.




Pionit oli istutettu järjestelmällisesti isolle aukiolle, jota ympäröivät Arboretumin komeat puut


Tässä erikoinen 'Lois Kelsey' (1934). Se hassu ja harvinainen hapsu pioni, jos sanan "fringed peony" voisi vaikka niin kääntää.

'Lois Kelsey'

'Lois Kelsey' pioni
Paikassa on erikoistuttu vaalimaan vanhoja pionikantoja. Joku oli oikein tehnyt listauksen parhaista vanhan ajan pioneista: "Best of the Oldies"

Pionit voivat olla hyvin pitkäikäisiä.  Ann Arbonin puutarhassa 'Lady Emily' on kasvanut samassa paikassa jo vuodesta 1927 lähtien! Pionit tykkäävät vuodenajoista eli Suomen tai Michiganin lumitalvi on niille oikein mieleen ja tarjoaa sopivan lepokauden. Monelle tuttu, tukevat kukkavarret omaava 'Karl Rosenfield' (1908) oli myös päässyt tähän seitsemäntoista parhaan Oldies-pionin joukkoon.


Lohensävyinen pioni oli monen kameran tähtäimessä.



'Do Tell' pioni
'Huang Jin Lun' (Golden Wheel)
"Golden Wheel" on tosi pallomainen ja väriltään hennon vaaleankeltainen.


'Bride's Dream' pioni
'Primevere' pioni
'Duchesse de Nemours'
Taisin tuolla pioneja kuvatessani myös miettiä, että nythän on hyvä vertailla millainen valkoinen pioni olisi kaunis omaan puutarhaan. En enää tarkkaan muista mitkä valitsin livenä kukista suosikeikseni, mutta 'Festiva Maxima' (1851) ja 'Duchesse de Nemours' taisivat olla kärkipäässä.

24 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kesällä on niin erinlaista! Johan tässä tosiaan odottelee, että pihalla olisi taas kukkia. Jännittävää odottaa miten minullakin kaksi viime kesänä istutettua pionia lähtee kasvamaan. Sain tutulta kuolanpionin ja toivottavasti se lähtee kasvuun, kun kuihtui jo alkusyksystä niin aikaisin.

      Poista
  2. Ett riktigt paradis för pionälskare och vem älskar inte pioner?

    VastaaPoista
  3. Tämä pionijuttu piristi päivää :). Minun suosikkejani on nuo yksinkertaiset vuokkomaiset pionit. Vaikka suloisia on nuo kaikki!

    VastaaPoista
  4. Kauniita ihan kaikki. Niin kerrannaiskukkaiset kuin muutkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniita ovat! Käytännöllisimpiä pioneja omaan pihaan olisivat ne, jotka pysyvät tukevasti pystyssä....

      Poista
  5. Kauniit pionit kukassa. Tuo valkoinen hapsupioni on aika villin näköinen. Sellaiseen en ole aiemmin törmännyt.

    VastaaPoista
  6. Vastaukset
    1. Olin kyllä aika pökerryksissä siellä tuon kukkapaljouden ääressä :D.

      Poista
  7. Oi missä olet päässyt käymään, tuohan on pionien taivas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lajeja oli niin paljon, että en ole ennen nähnyt. :D

      Poista
  8. Tuollahan ihan hullaantuu;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu niin kävi :D. Joku siellä maalasi kukkia ja monet ottivat kuvia. Jostakusta hullaantuneesta minä otin kuvan kukkien keskellä ja hän sitten vuorostaan minusta :)

      Poista
  9. Onko tuollainen paratiisi oikeasti olemassa! Ihania kuvia!

    VastaaPoista
  10. Uskomaton pionitaivas! Hapsupioni olisi tervetullut minunkin puutarhaani. Festiva maximaa juuri muistelin kun katselin menneen kesän puutarhakuvia. Minulla on sinulle blogissani tunnustus ja haaste. Olen hieman hitaansorttinen bloggaaja, ja haaste on kiertänyt blogeissa jo pitkään, joten se voi olla sinulle ennestään tuttu :)

    VastaaPoista
  11. Oi mikä kohde ja mitä lajeja! Ihan alkoi syyhyttämään tuo Lois Kelsey. Saisikohan sellaisen jostain :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti vähän erikoisempi laji.Varmaan sitä jossakin on myynnissä. Tuolla ei kuitenkaan ollut pionijuurakoita myytävänä.

      Poista